Het Lauwersmeergebied

De afsluiting van de Lauwerszee door de bouw van een dam leidde in 1969 tot de geboorte van het Lauwersmeer. Tot de dag van vandaag barst de oude zeebodem van het leven- van zeearenden tot orchideeën. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder en uniek dat dit gebied is aangewezen tot Nationaal Park Lauwersmeer.

Ongerepte natuur

Het Lauwersmeer is beroemd vanwege de vele vogels. Er broeden namelijk ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. Vogels maken dit Nationaal Park tot een onweerstaanbare wildernis voor elke vogelaar en natuurminnaar. Ook voor bijzondere vogels kom je in Nationaal Park Lauwersmeer aan je trekken. Je ziet er steltkluten, lepelaars en grauwe franjepoten. Vanaf het Hemelplatform bij Suyderoogh heb je overdag (met verrekijker) de beste zicht op het eiland waar ook de zeearend zijn nest heeft en hier sinds een aantal jaren broedt.

Ervaar de donkerte in het Waddengebied

Sinds oktober 2016 heeft draagt het Nationaal Park Lauwersmeer officieel het predicaat Dark Sky Park. Dit is een gebied waar de duisternis behouden blijft  en er in ieder geval géén kunstmatig licht voorkomt. In het Dark Sky Park zijn bezoekers ‘s nachts welkom om de duisternis te beleven en om van een heldere sterrenhemel te kunnen genieten. De hemelplatform bij Suyderoogh is overdag een fantastische vogelkijkplek en ‘s nachts ideaal om sterren te kijken. Op de hemelplatform zijn er houten plankjes die als hoofdsteun fungeren zodat ze bezoekers optimaal kunnen genieten van de sterrenhemel en het Dark Sky Park.